Victorian History Quiz: Easy to Evil

This month I decided to do a quiz, as I haven’t done one for a while. I have also updated two old posts with some new photos and a video. The updated Tower Hill Cemeteries post can be found here and the updated Port Fairy and Cape Schanck can be found here

But to return to the quiz.

The rules are simple. There are sixteen questions in four categories: Easy, Medium, Hard, Evil. You will see a question then a photo clue, the answer is underneath the photo. Good luck and keep track of your score so you can see how you do at the end.

Have fun.

Easy

  1. What is the name of the capital of Victoria?

IMG_2070

 

A. Melbourne

 

2. Where was the best known book by Joan Lindsay set (hint it features a character called Miranda)

IMG_0695

 

A. Hanging Rock

 

3. What is the name of the main station in Melbourne? (this is very very easy if you look closely at the photo)

IMG_1517

 

A. Flinders Street Station.

 

4. What is the name of the island best known for its parade of little penguins

IMG_1822

 

A.Phillip Island

 

 

Medium

5. What was the Royal Exhibition Building in Melbourne built for?

IMG_1474

 

A. The 1880 Melbourne International Exhibition

 

 

6. Who was one of the founders of the State Library of Victoria, the the library of the University of Melbourne, the Supreme Court Library and was the judge who condemned Ned Kelly to death.

IMG_1235

 
A. Sir Redmond Barry

 

7. Where in Melbourne can you find 12000 unknown bodies?

IMG_1143

 

A.Under Queen Victoria Market.

 

8. What attraction was once known as the sow and piglets?

IMG_0127

 

A. The Twelve Apostles.

 

 

 

Hard

9. When was the State Library of Victoria established?

IMG_1160

 

A.1854

 

10. What and where is the photo below?

IMG_1952

 

A. The ceiling of the ANZ gothic bank in Collins Street Melbourne

 

11. What is the structure below called and what was it used for?

IMG_0333

 

A. Coop’s Shot tower and creating lead shot.

 

 

12. When was the Shrine opened?

IMG_0707

 

A. 1934

 

 

Evil

13. What decade was the Scenic Railway at Luna Park opened and which company designed it?

IMG_1514

 

 

A. 1910s (1912) and it is designed by L A Thompson Scenic Railway Company of New York.

 

 

 

14. What is the name of the mansion built in what is now Somers for Frederick Grimwade in 1895?

IMG_1697

 

 

A. Coolart

 

 

15. Who is the cairn on Arthur’s Seat dedicated to and why?

IMG_0714

 

 

A. Matthew Flinders because he stood on the mount in 1802

 

16. Who designed the Forum Theatre

IMG_0943

 

A. John Eberson and Bohringer, Taylor & Johnson

 

So that is the end. How did you do?

1-4: Well you’ve got some basics down pat. Good start.

5-8: You know more than basics, well on your way.

9-12: Good work, beginning to build a wealth of obscure facts.

13-15: Incredible effort. You may know more about Victoria than is sensible 🙂

16: Are you sure you didn’t write the quiz?

 

The photos are all mine

 

An Easy to Evil Medieval Quiz. No.2

This is my second easy to evil medieval quiz. To have a shot at the first click here.

The way this quiz works.

It’s pretty simple. You see the question with a photo underneath and underneath the photo, which might be some kind of clue, you’ll find the answer. There’s twenty five questions so keep track of how many you get right and how many you get wrong and see how you do at the end. There’s also a poll at the end so you can see how you compare to everyone else if you’re interested.

As the title suggests, it starts off easy and gets much more complicated. There are five sections: Easy, Medium, Hard, Difficult and Evil.

Easy

  1. What is name of the Duke who became King of England in 1066.IMG_7055

Answer: William I. Other acceptable answers include William the Conqueror and William the Bastard.

Photo: The Abbey of Sainte-Etienne in Caen where he is buried.

2. What is the name of King John’s Queen?

IMG_8254

 

Answer: Isabelle of Angouleme. (any spelling of Isabelle is allowable, there’s lots of them)

Photo: Isabelle’s effigy (on the left) with  Richard I, Henry II and Eleanor of Aquitaine in Fontevraud.

3.  What is the name of the royal castle only an hour by train from London? The largest inhabited castle in the UK.

IMG_6068

Answer: Windsor Castle.

Photo: Windsor Castle, obviously.

4. What is the name of the King who died at the Battle of Bosworth Field in 1485?

IMG_5855

Answer: Richard III

Photo: Richard III’s tomb at Leicester Cathedral

5. What is the name of the abbey in London where a significant portion of the Kings and Queens of England are buried.

IMG_6122

Answer: Westminster Abbey

Photo: Westminster Abbey.

Medium

6.  Which king was known as Rufus and probably died in the New Forest?

IMG_4320

Answer: William II

Photo: the ossuaries in Winchester Cathedral where his bones are thought to reside.

7. What Crusade did Eleanor of Aquitaine go on? Bonus point for the start date and or the King she went with.

eofa

Answer: 2nd Crusade, 1147 and Louis VII of France (to whom she was married at the time)

You get one bonus point if you got the date or the king. If you got both, you’re very clever but still only one bonus point.

Photo: Eleanor of Aquitaine’s effigy at Fontevraud.

8. Who was William Marshal‘s oldest son?

IMG_5978Answer: William Marshal the Younger. You get the point if you just said William Marshal.

Photo: What is probably the younger Marshal’s effigy in the Temple Church in London.

9. What area of what is now London was known in the medieval period for its brothels, and was the site of the Bishop of Winchester’s London palace who also licensed the brothels. The prostitutes are said to have been called Winchester’s Geese.

IMG_6718Answer: Southwark

Photo: The remains of Winchester Palace.

10. Who wrote the History of the Kings of Britain in 1136?

IMG_2472

Answer: Geoffrey of Monmouth.

Photo: Monmouth Castle.

Hard

11. Who purportedly said. (Bonus point for who they are speaking about.)

“My Lords, here you see the countess whom I have brought into your presence. She is your lady by birth, the daughter of the earl who graciously, in his generosity, enfieffed you all, once he had conquered the land. She stays behind here with you as a pregnant woman. Until such time as God brings me back here, I ask you all to give her unreservedly the protection she deserves by birthright, for she is your lady, as we all know; I have no claim to anything save through her”.

IMG_2112

Answer: William Marshal, he was saying it about his wife Isabel de Clare.  Remember you get the bonus point if you got Isabel de Clare too.

I use “purportedly” in the question because although it is recorded in his relatively contemporary biography we have no proof he actually said it, for more about the complexities of the History of William Marshal click here

The quote is from History of William Marshal Volume II. pgs 177-179. ISBN: 0905474457

Photo: Kilkenny Castle in Ireland, where the statement was purportedly said.

12. What are the dates of the Period of Anarchy where the Anglo Saxon Chronicle said “that Christ slept, and his saints.”

IMG_7239

Answer: 1136-1154.

Photo: the non contemporary tomb of Empress Matilda, one of the participants.

13. What is the name of the Earl of Leicester who married King Henry III’s sister?

img_5943

Answer: Simon de Montford.

Photo: Statue of Simon de Montford, non contemporary, on the clock tower in Leicester.

 

14. What was the name of William the Conqueror’s brother who possibly commissioned the Bayeux Tapestry?

Bayeux Tapestry 23

Answer: Bishop Odo, you can have the point if you just said Odo.

Photo: Ships sailing to England in the Bayeux Tapestry.

 

15. What is the name of the mistress of John of Gaunt whom he later married?

IMG_0444

Answer: Katherine Swynford.

Photo: Katherine Swynford’s tomb in Lincoln Cathedral

Difficult

16. Winchester Cathedral was begun in which century?

IMG_4366

Answer: 7th century, though there is nothing left of the original building.

Photo: Winchester Cathedral

17.

Who built Castle Rising?

castle-rising-1

Answer: William d’Albini the Earl of Arundel you get the point if you just said William d’Albini.

Photo: Castle Rising.

18. Who wrote:

“I have your picture in my room; I never pass it without stopping to look at it; and yet when you are present with me I scarce ever cast my eyes on it. If a picture, which is but a mute representation of an object, can give such pleasure, what cannot letters inspire? They have souls; they can speak; they have in them all that force which expresses the transports of the heart; they have all the fire of our passions, they can raise them as much as if the persons themselves were present; they have all the tenderness and the delicacy of speech, and sometimes even a boldness of expression beyond it.”

IMG_7444

Answer: Heloise. The quote comes from a letter from her to Abelard. It can be found at http://sacred-texts.com/chr/aah/aah04.htm

Photo: The non contemporary tomb of Abelard and Heloise in the Pere Lachaise Cemetery in Paris.

19. Who took Lincoln Castle in 1144. There were two, but you can have the point if you get one of them.lincoln-2

Answer: Ranulf Earl of Chester and his brother William of Roumare. You get the point if you got at least one of them and some variation on the name is OK.

Photo: Lincoln Castle.

20. When was the Charter of the Forest first issued separately from the Magna Carta? bonus point for who issued it.

lincoln-3Answer: 1217, it was issued by Henry III under the seal of his regent William Marshal. If you got either Marshal or Henry III you get the bonus point. If you got both, well done you’re very smart, but no extra points.

Photo: Lincoln Castle from inside the walls which holds a copy of the 1217 Charter of the Forest.

EVIL

21. What is the name of the cavern under Pembroke Castle and what stone is composed of?

IMG_5397

Answer: Wogan’s Cavern and limestone. you need both to get the point.

Photo: The cavern.

22.  Where is this description from the Domesday Book describing?

“King Edward had 51 Burgesses paying rent and 212 others over whom he had sake and soke, and three mills rendering 40s. Now there are 19 Burgesses paying rent. Of [the houses of] the 32 others who were [there] 11 are waste in the city ditch and the archbishop has 7 of the them.”

img_6144

Answer: Canterbury. The quote is from the page five of the Penguin Classics edition of the Domesday Book.

Photo: facsimile of the Domesday book from the National Archives.

23.  What is the name of the chapel in Richmond castle and what century does it date to and what type of vaulting is the roof?

st nic chap 2

Answer: St Nicholas’ chapel, 11th century and barrel vaulting. You need all three for the point.

Photo: The chapel.

24. What was the amount of money paid to Prince Louis of France to leave England in 1217?

IMG_3421Answer: 10 000 marks

Photo: The effigy of William Marshal in the Temple Church. He was regent at the time the money was paid.

25.

Who created the Lindisfarne Gospels and when did they die?

IMG_1318

Answer: Eadfrith, Bishop of Lindisfarne and 712.

Photo: Lindisfarne Abbey.

THE END

So that’s it. How did you do?

1-5: Well you’ve got some basics down pat. Good start.

6-10: You know more than basics, well on your way.

11-15: Good work, beginning to build a wealth of obscure facts.

16-20: Impressive. You know you stuff.

21-25: Incredible effort. You may know more about this period than is sensible 🙂

26-27  remember the three bonus points: Speechless. Incredible. You definitely know more than you need to about this specific period and area.

28: If you got them all… Sure you didn’t write the quiz?

Now if you feel like it put your results in the poll below.

Easy to Evil Australian History Quiz.

This is how the quiz works.

There are twelve questions.

There are three sections: easy, hard, evil.

There are four questions in each section.

You get the question then a photo and the the answer is below the photo.

Keep track of how you do because there is a scoring system at the end.

Enjoy 🙂

EASY

  1. What is the name of the market in Melbourne which is built on a graveyard on the corner of Victoria and Elizabeth street?IMG_1142

Answer: Queen Victoria Market. You get the point if you said Queen Vic, Vic or Victoria Market. For more information on the graveyard click here

 

2.  What is the southern most point of mainland Australia which is named after Thomas who was a friend of Matthew Flinders?

IMGP0304.JPGAnswer: Wilson’s Promontory

 

 

3. When was Federation in Australia?

PA0013 Answer: 1901 . The picture is Tom Robert’s painting of the opening of Australia’s first parliament in May 1901. For more information click here

 

 

4. What year was the Eureaka Stockade

eureka-flag_conserved

Answer: 1854. The photo is of the flag of the Southern Cross.

 

HARD

5. Where did Australia’s parliament sit from 1901-1927?

IMG_0654

Answer: Parliament House Melbourne. For more information on the fascinating building click here.

 

 

6. Where was the first shot fired by the British Empire in World War One ?

pn cheviot 1

Answer: Point Nepean in Victoria. For more information click here

 

 

7. What island did Captain James Cook name after he ‘discovered’ it on June 7th 1770?

IMGP3548.JPGAnswer: Magnetic Island.

 

 

8. What is the name of the beach Harold Holt drowned at and what year did he drown?

PN cheviot 2Answer: Cheviot Beach 1967. For more information click here.

 

 

EVIL

9. What is the name of the boat that sank off the shipwreck coast in Victoria on the 1st of June 1878?

loch ard sunshneAnswer: The Loch Ard. The photo is of Loch Ard Gorge. For more information click here.

 

10.  What is the name of the man who named the Grampian Mountains in Western Victoria and mapped much of the district?

IMG_7551Answer: Major Thomas Mitchell. For more information click here. 

 

 

11. What is the name of the small Victorian town named after the man who was Governor of Victoria from 1926-1931?

IMGP2217.JPGAnswer: Somers. The photo is of Somers’ beach.

 

12. What is the name of the first lighthouse to be erected in South Australia?

IMGP2093.JPG

Answer: Cape Willoughby Light House.

 

THE END

So that’s it. How did you do?

1-4: Well you’ve got some basics down pat. Good start.

5-8: Impressive. You know you stuff.

9-12: Incredible effort. You may know more than is sensible:)

12: If you got them all… Sure you didn’t write the quiz?

 

Hope you enjoyed it.

 

The photos are all mine apart from the Tom Roberts painting which can be found at http://www.aph.gov.au/Visit_Parliament/Parliament_House_Art_Collection/Tom_Roberts_Big_Picture and the Eureka Flag which can be found at http://www.artgalleryofballarat.com.au/exhibitions-and-events/collection/australian-collection/the-flag-of-the-southern-cross-(eureka-flag).aspx

 

 

An Easy to Evil Medieval British Quiz.

The way this quiz works.

It’s pretty simple. You see the question with a photo underneath and underneath the photo you’ll find the answer. There’s twenty five questions so keep track of how many you get right and how many you get wrong and see how you do at the end. There’s also a poll at the end so you can see how you compare to everyone else if you’re interested.

As the title suggests, it starts off easy and gets much more complicated. There are five sections: Easy, Medium, Hard, Difficult and Evil.

Enjoy.

Easy

1. What year was the Magna Carta sealed?

IMG_3377

Answer: 1215.

Photo: Part of Runnymede the water meadow where Magna Carta was signed.

2. What year was the Battle of Hastings?

Bayeux Tapestry 35

Answer: 1066

Photo: The Battle of Hasting in the Bayeux Tapestry.

3. Henry II fought with which Archbishop of Canterbury?

henry close

Answer: Thomas Becket.

Photo: Henry II at Fontevraud Abbey.

4.  Eleanor of Aquitaine was the mother of which Kings of England?

eofa

Answer: Richard I and John I. You get a bonus point if you said Henry the Young King as well.

Photo: Eleanor of Aquitaine Fontevraud Abbey.

5. William the Conquerer commissioned which survey in 1086?

IMG_6144

Answer: Domesday Book

Photo: A recreation of the Domesday Book from in the National Archives.

Medium

 6. Which crusade did Richard the Lionheart fight in?

Richard I

Answer: Third Crusade

Photo: Richard the Lionheart and Isabel of Angouleme. 

7. King John married his daughter Joan to which Welsh Prince?

llew coffin 1

Answer: Llywelyn Fawr or Llywelyn ap Iorwerth. Either is correct

And I wouldn’t be deducting points if you spelt either wrong.

Photo: Llywelyn’s coffin.

8. William Marshal married which heiress, the daughter of Richard Strongbow?

IMG_3419

Answer: Isabel de Clare.

Photo: William Marshal’s effigy.

9. King John lost his baggage train in which inlet?

IMG_0401

Answer: The Wash

Photo: Part of The Wash as it looks now.

10. Empress Maud purportedly escaped through King Stephen’s army and the snow from which Castle?

IMG_5026

Answer: Oxford Castle.

Photo: 1800s drawing from Cardiff Castle of the escape.

Hard

11. William the Conquerer is buried in which town?

IMG_7063

Answer: Caen.

Photo: William the Conquerer’s tomb.

12. Which King was born in Winchester Castle?

IMG_4161

Answer: Henry III.

Photo: Great Hall of Winchester Castle.

13. How did the Anglo-Saxon Chronicle famously describe the Period of Anarchy 1136-1154?

IMG_7239

Answer: It was a time “that Christ and His saints slept.”

Michael Swanton, (ed) & trans, The Anglo-Saxon Chronicle, London: Phoenix Press, 2000, p. 265. You get the point if you got a variant of this, there’s different translations.

Photo: The current tomb of Empress Maud, one of the antagonists of the Period of Anarchy.

14. Name the children of Henry II and Eleanor of Aquitaine.

henry and eleanor

Answer: William, Henry, Matilda, Richard, Geoffrey, Eleanor, Joanna, John.

If you got all of them but not in order have a point, but you get a bonus point if you got them in order.

Photo: Henry II and Eleanor of Aquitaine.

15. What year did Henry the Young King die?

IMG_7222

Answer: 1183.

Photo: Henry’s non contemporary tomb at Rouen Cathedral.

Difficult

16. Name the three places which hold the only four existing copies of the original Magna Carta.
IMG_0476

Answer: Lincoln, Salisbury Cathedral and The British Library (the British Library has 2).

Photo: Part of Lincoln Castle.

17. Ida de Tosny, the wife of Roger Earl of Norfolk, had a son out of wedlock before she married the Earl who was he?

IMG_3084

Answer: William Longsword Earl of Salisbury and bastard son of Henry II.

Photo: His tomb.

18. Which castle did William Marshal, according to the Brut y Tywysogion, subdue with a “vast army” in 1204?

The Rev. John Williams, (ed), Brut y Tywysogion, London: Longman, Green, Longman & Roberts, 1860, p. 261

IMG_5706

Answer: Cilgerran Castle.

Photo: Recent wicker statue of Marshal at Cilgerran

19. How much was King Richard’s ransom?

riveaux

Answer: 100,000 silver marks and 200 hostages. You get the point if you got the monetary amount.

Photo: Riveaux Abbey, a Cistercian foundation. Cistercian foundations had to contribute part of their wool clips to the ransom.

20. Canterbury Cathedral was begun in which decade?

Canterbury Cathedral

Answer: 1070s

Photo: Canterbury Cathedral

Evil

21. Which illustrious figure ‘processed’ through the Temple Church in London for its consecration in 1185.

temple church

Answer: Patriarch Heraclius of Jerusalem.

Photo: Temple Church in London.

22. According to the History of William Marshal what three things did King Stephen threaten to do to the young William Marshal while he was the King’s hostage?

IMG_3421

Answer: Hang him, catapult him at the walls of his father’s castle and crush him with a millstone.

A.J Holden & David Crouch (eds) S. Gregory, trans, History of William Marshal, Volume I, London: Anglo-Norman Text Society, 2002, p. 31.

You can have the point if you got these in any order but you have to have all three to get the point.

Photo: William Marshal

23. The Bayeux Tapestry is how many metres long?

Bayeux Tapestry 16

Answer: 70.34m, but you can have the point if you said 70.

Photo: My favourite scene in the Bayeux Tapestry with the Hand of God coming out of the sky.

24. Which papal legate played a significant role in the Magna Carta negotiations and in the Regency of Henry III?

IMG_6033

Answer: Guala Bicchieri. You can have the point if you only got Guala, or said Gualo. It is a variation of the spelling and often only Guala or Gualo is written.

Photo: Facsimile of Salisbury’s Magna Carta in the Temple Church.

25. Who did Geoffrey of Monmouth describe as “an accomplished scholar and philosopher, as well as a brave soldier and expert commander”?

.

IMG_2472

Answer: Robert Earl of Gloucester and oldest illegitimate son of Henry I. The passage is from Geoffrey’s dedication of his work History of the Kings of Britain.

http://www.yorku.ca/inpar/geoffrey_thompson.pdf pg 2.

Photo: Monmouth Castle. Geoffrey was born somewhere in the region of Monmouth

The End

So that’s it. How did you do?

1-5: Well you’ve got some basics down pat. Good start.

6-10: You know more than basics, well on your way.

11-15: Good work, beginning to build a wealth of obscure facts.

16-20: Impressive. You know you stuff.

21-25: Incredible effort. You may know more about this period than is sensible 🙂

26-27  remember the two bonus points: Speechless. Incredible. You definitely know more than you need to about this specific period and area.

27: If you got them all… Sure you didn’t write the quiz?

Now if you feel like it put your results in the poll below.

The photos are all mine.