An Easy to Evil Medieval British Quiz.

The way this quiz works.

It’s pretty simple. You see the question with a photo underneath and underneath the photo you’ll find the answer. There’s twenty five questions so keep track of how many you get right and how many you get wrong and see how you do at the end. There’s also a poll at the end so you can see how you compare to everyone else if you’re interested.

As the title suggests, it starts off easy and gets much more complicated. There are five sections: Easy, Medium, Hard, Difficult and Evil.

Enjoy.

Easy

1. What year was the Magna Carta sealed?

IMG_3377

Answer: 1215.

Photo: Part of Runnymede the water meadow where Magna Carta was signed.

2. What year was the Battle of Hastings?

Bayeux Tapestry 35

Answer: 1066

Photo: The Battle of Hasting in the Bayeux Tapestry.

3. Henry II fought with which Archbishop of Canterbury?

henry close

Answer: Thomas Becket.

Photo: Henry II at Fontevraud Abbey.

4.  Eleanor of Aquitaine was the mother of which Kings of England?

eofa

Answer: Richard I and John I. You get a bonus point if you said Henry the Young King as well.

Photo: Eleanor of Aquitaine Fontevraud Abbey.

5. William the Conquerer commissioned which survey in 1086?

IMG_6144

Answer: Domesday Book

Photo: A recreation of the Domesday Book from in the National Archives.

Medium

 6. Which crusade did Richard the Lionheart fight in?

Richard I

Answer: Third Crusade

Photo: Richard the Lionheart and Isabel of Angouleme. 

7. King John married his daughter Joan to which Welsh Prince?

llew coffin 1

Answer: Llywelyn Fawr or Llywelyn ap Iorwerth. Either is correct

And I wouldn’t be deducting points if you spelt either wrong.

Photo: Llywelyn’s coffin.

8. William Marshal married which heiress, the daughter of Richard Strongbow?

IMG_3419

Answer: Isabel de Clare.

Photo: William Marshal’s effigy.

9. King John lost his baggage train in which inlet?

IMG_0401

Answer: The Wash

Photo: Part of The Wash as it looks now.

10. Empress Maud purportedly escaped through King Stephen’s army and the snow from which Castle?

IMG_5026

Answer: Oxford Castle.

Photo: 1800s drawing from Cardiff Castle of the escape.

Hard

11. William the Conquerer is buried in which town?

IMG_7063

Answer: Caen.

Photo: William the Conquerer’s tomb.

12. Which King was born in Winchester Castle?

IMG_4161

Answer: Henry III.

Photo: Great Hall of Winchester Castle.

13. How did the Anglo-Saxon Chronicle famously describe the Period of Anarchy 1136-1154?

IMG_7239

Answer: It was a time “that Christ and His saints slept.”

Michael Swanton, (ed) & trans, The Anglo-Saxon Chronicle, London: Phoenix Press, 2000, p. 265. You get the point if you got a variant of this, there’s different translations.

Photo: The current tomb of Empress Maud, one of the antagonists of the Period of Anarchy.

14. Name the children of Henry II and Eleanor of Aquitaine.

henry and eleanor

Answer: William, Henry, Matilda, Richard, Geoffrey, Eleanor, Joanna, John.

If you got all of them but not in order have a point, but you get a bonus point if you got them in order.

Photo: Henry II and Eleanor of Aquitaine.

15. What year did Henry the Young King die?

IMG_7222

Answer: 1183.

Photo: Henry’s non contemporary tomb at Rouen Cathedral.

Difficult

16. Name the three places which hold the only four existing copies of the original Magna Carta.
IMG_0476

Answer: Lincoln, Salisbury Cathedral and The British Library (the British Library has 2).

Photo: Part of Lincoln Castle.

17. Ida de Tosny, the wife of Roger Earl of Norfolk, had a son out of wedlock before she married the Earl who was he?

IMG_3084

Answer: William Longsword Earl of Salisbury and bastard son of Henry II.

Photo: His tomb.

18. Which castle did William Marshal, according to the Brut y Tywysogion, subdue with a “vast army” in 1204?

The Rev. John Williams, (ed), Brut y Tywysogion, London: Longman, Green, Longman & Roberts, 1860, p. 261

IMG_5706

Answer: Cilgerran Castle.

Photo: Recent wicker statue of Marshal at Cilgerran

19. How much was King Richard’s ransom?

riveaux

Answer: 100,000 silver marks and 200 hostages. You get the point if you got the monetary amount.

Photo: Riveaux Abbey, a Cistercian foundation. Cistercian foundations had to contribute part of their wool clips to the ransom.

20. Canterbury Cathedral was begun in which decade?

Canterbury Cathedral

Answer: 1070s

Photo: Canterbury Cathedral

Evil

21. Which illustrious figure ‘processed’ through the Temple Church in London for its consecration in 1185.

temple church

Answer: Patriarch Heraclius of Jerusalem.

Photo: Temple Church in London.

22. According to the History of William Marshal what three things did King Stephen threaten to do to the young William Marshal while he was the King’s hostage?

IMG_3421

Answer: Hang him, catapult him at the walls of his father’s castle and crush him with a millstone.

A.J Holden & David Crouch (eds) S. Gregory, trans, History of William Marshal, Volume I, London: Anglo-Norman Text Society, 2002, p. 31.

You can have the point if you got these in any order but you have to have all three to get the point.

Photo: William Marshal

23. The Bayeux Tapestry is how many metres long?

Bayeux Tapestry 16

Answer: 70.34m, but you can have the point if you said 70.

Photo: My favourite scene in the Bayeux Tapestry with the Hand of God coming out of the sky.

24. Which papal legate played a significant role in the Magna Carta negotiations and in the Regency of Henry III?

IMG_6033

Answer: Guala Bicchieri. You can have the point if you only got Guala, or said Gualo. It is a variation of the spelling and often only Guala or Gualo is written.

Photo: Facsimile of Salisbury’s Magna Carta in the Temple Church.

25. Who did Geoffrey of Monmouth describe as “an accomplished scholar and philosopher, as well as a brave soldier and expert commander”?

.

IMG_2472

Answer: Robert Earl of Gloucester and oldest illegitimate son of Henry I. The passage is from Geoffrey’s dedication of his work History of the Kings of Britain.

http://www.yorku.ca/inpar/geoffrey_thompson.pdf pg 2.

Photo: Monmouth Castle. Geoffrey was born somewhere in the region of Monmouth

The End

So that’s it. How did you do?

1-5: Well you’ve got some basics down pat. Good start.

6-10: You know more than basics, well on your way.

11-15: Good work, beginning to build a wealth of obscure facts.

16-20: Impressive. You know you stuff.

21-25: Incredible effort. You may know more about this period than is sensible 🙂

26-27  remember the two bonus points: Speechless. Incredible. You definitely know more than you need to about this specific period and area.

27: If you got them all… Sure you didn’t write the quiz?

Now if you feel like it put your results in the poll below.

The photos are all mine.

9 thoughts on “An Easy to Evil Medieval British Quiz.

      1. LOL, I really should brush up on English history and explore some of those stunning Castles and neolithic monuments you are so lucky to have still standing. The only reason I know about Marshall is from his escapades in Ireland. He was a bit of a medieval super hero, about the only Norman I actually like 🙂

        Like

      2. I agree about Marshal. I’m Australian so I have to admire all the medieval sites from the other side of the world most of the time. I managed to get to Ireland recently you have some spectacular sites there too. Skellig Michael is my favourite.

        Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s